MUSEOHANKE ETENEE
Esinemuseolle tilat Lempäälästä
.

Lempäälän kunnanvaltuusto on kokouksessaan 5.4. myöntänyt määrärahan sivistystoimelle Sakkola-museon tilajärjestelyjä varten vuoden 2000 talousarvioon. Tiloiksi saatanee Lempäälän museoraitin välittömässä läheisyydessä oleva omakotitalo tai paremminkin sen alakerta kolmeksi vuodeksi. Sen aikana voi kunta kehitellä yhteistyössä Lempäälä -seuran ja Sakkola -säätiön kanssa pysyvää sijoituspaikkaa koulumuseolle ja Sakkola -museolle.

Samaisessa valtuuston kokouksessa hyväksyi Lempäälän kunnanvaltuusto ystävyys- ja yhteistyösopimuksen Vesilahden ja Punkalaitumen kuntien tavoin Käkisalmen piirin Gromovon, Petroskojen ja Romaskin kuntien kanssa säätiön kehittelemän mallin mukaisena. Se auttanee entisen Sakkolan alueen muistomerkkien ja -paikkojen hoidossa entistä paremmin tuloksin ja edistää vierailujamme entisillä kotikunnailla.

Muutenkin puhaltavat myötätuulet museohankkeessamme. Kallosen Esko, Naskalin Matti ja Kuisman Juha viimeistelevät loppuraporttia Kantrin Pomo-projektista ja säätiön valtuuskunta on myöntänyt määrärahan esinemuseon perustamiskustannuksiin.

Museon ja säätiön arkistonhoitajaksi olemme saaneet Kinnarin Annan ja Tuomaksen tyttären Elsa Mäkelän.Hänen veljensä Arvo on edustanut Suomea ja Sakkolaa Grenoblen olympialaisissa ollen viides ampumahiihdossa. Elsan tavoittaa puhelimitse 03-3753408 kotoa ja matkapuhelimella 040-7069483. Hän hoitaa myös museon postilokeroa osoite PL15 37500 Lempäälä. Arkistomme on nyt hyvässä hoidossa.

Kirkon pienoismallin valmistuttua se saa arvoistaan seuraa. Viskarin Sampan perikunta on luvannut Sakkolan kirkon alttaritaulun jäljennöksen museolle ja muutakin arvokasta perinnemateriaalia ja tietoutta on Sampan ullakon kätköistä tulossa, siitä tuonnempana lisää.

Suen Tassun esikuvan eli Toivo Ruunan jäämistöstä olemme saaneet hänen lapsiltaan lahjoituksena Tuntemattoman sotilaan tiet käyneet römpsän ja perinnepuukon. Niitä saikkakaverit Viljam Pylkäs ja Toivo Ruuna ovat käyttäneet raskailla sotaretkillään. Ruunan Toivon valokuvakokoelmista löytyi kaveruksista mielenkiintoista kuvamateriaalia niin juoksuhaudoista kuin sotasairaalareissulta.

Tässä muutama esimerkki upeasti suoritetusta sakkolalaisen perinteen keruusta ja taltioinnista. Kiitokset teille kymmenille henkilöille, jotka olette lähteneet mukaan sakkolalaisten muistojen tallentamiseen nykyisille ja tuleville sukupolville.

Kaivelkaapa kaikki loput porsaspitäjäläisten jälkeläiset kätkönne auki ja välittäkää tietonne, muistonne ja Sakkolan vaiheista kertovat esineenne käyttöömme, niin saamme edustavan elämysten kamarin Lempäälän museoraitin täydennykseksi kaiken kansan ihasteltavaksi ja ihmeteltäväksi.

Virpomisterveisin ja hyvää pääsiäisenaikaa toivotellen:

Hannu Viljonpoika Turkkinen
museohankkeen koordinaattori
E-mail: turkkinen@koti.tpo.fi

viiri