SAKKOLA
TIEDOT VALOKUVIIN
Ohjeita kuvien lahjoittajille ja lainaajille

.

Sakkola-museohanke tallentaa valokuvia ja arkistoi niitä hakemista helpottavaan järjestykseen. Yksi osa tallennustyötä on kuviin liittyvien tietojen hankkiminen.

sisko ja veli Kuviin liittyvät tiedot tekevät kuvasta arvokkaan. Tarinat ovat monesti kuitenkin päässeet hukkumaan matkalla. Kuvien esittämien ihmisten nimiä saattaa olla merkitty kuvien taakse, satunnaisesti myös paikkakuntia, vuosilukuja ja tapahtumia. Suuri osa kuvan sisältämästä tiedosta on kuitenkin vain muistissa. Siksi vanhimpien kuvien tiedot ovat vaarassa kadota saavuttamattomiin kun muistajat ovat kuolleet.

On olemassa joitakin perusohjeita, joita noudattamalla tiedot saadaan kulkemaan valokuvan mukana. Ohessa muistilista asioista, joita kannattaa kirjata omistamiensa kuvien yhteyteen. Tietoja voi kirjoittaa kuvan takapuolelle silloin kun sen voi tehdä pehmeällä lyijykynällä. Kovateräinen kynä vahingoittaa kuvaa. Kuvan taakse ei kuitenkaan saa kirjoitettua kovinkaan paljon tietoja. Pieneen tilaan kirjoitettu teksti saattaa olla myös vaikeasti luettavaa. Parempaa jälkeä syntyy käyttämällä erillistä muistiinpanopaperia.

Riippuu kuvien säilytystavasta miten paperille kirjoitetut tiedot saadaan kulkemaan kuvien mukana. Irralliset kuvat voidaan asettaa taitetun muistiinpanopaperin väliin. Albumiin kiinnitettyjä kuvia ei tule irrottaa. Kuvat voidaan numeroida lyijykynällä (ei numeroa kuvapintaan) ja kirjoittaa tiedot vaikkapa erilliseen vihkoseen.

Kuvissa saattaa olla useita henkilöitä. Henkilöt voidaan hahmotella erilliselle paperille (malli hieman alempana) ja jokaisesta tunnistettavasta henkilöstä kirjoitetaan tiedot:

  • Sukunimi, etunimi tai -nimet
  • Ammatti
  • Syntymä- ja kuolinaika
  • Paikkakuntatiedot

Täsmällisiä tietoja ei välttämättä ole annettavana, mutta epävarmatkin ja suuntaa-antavat tiedotkin kannattaa kirjoittaa, esim. lisäämällä "todennäköisesti", "noin " tai (?). Henkilötietojen lisäksi kannattaa panna muistiin tiedot:

  • Tilanteesta, jossa kuva on otettu
  • Ajankohta
  • Kuvaajan nimi on aina hyvä merkitä, jos on tiedossa

Henkilöiden numerointi saattaa olla turhan työlästä silloin kun kuvaan on asettunut kymmeniä henkilöitä. Näissä yksittäisten henkilötietojen sijaan kannattaakin ehkä vain luetella tunnistetut ihmiset ja kertoa kuvaustilanteesta.

numerointiohje

Muut kuvat varustetaan tiedoilla:

  • Aihe (otsikko) ja selostus aiheesta
  • Paikka
  • Ajankohta ja kuvaaja

Kuvassa esiintyvistä rakennuksista tms. voi piirtää havainnollisen kuvan numeroineen samaan tapaan kuin henkilökuvista.

Kirjeet ja kuvat voi osoittaa osoitteeseen:
Sakkola-museo
PL 15
37500 Lempäälä.