-----Sakkola-museon näyttely 2016
MIEHET TUNTEMATTOMAN TAKANA
Viiri


tyttäret

Toivo Ruunan lapset Lea Heinonen (vas.) ja Helge Ruuna sekä Viljam Pylkkään tyttäret Ritva Uutto ja Irma Toivonen toivat Sakkola-Museon näyttelyyn esineistöä, kirjeitä ja valokuvia, joita ei aikaisemmin ole nähty julkisuudessa.

”Tuntemattomien” esikuvat aiheena Sakkola-Museon näyttelyssä

Sakkola-Museossa Lempäälässä avattiin sunnuntaina 24.4.2016 teemanäyttely, jonka aiheena ovat Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan tunnettujen hahmojen esikuvat, Sakkolassa vuonna 1912 syntyneet Viljam Pylkäs ja Toivo Ruuna.

”Miehet Tuntemattoman takana: Viljam Pylkäs –Rokka, Toivo Ruuna –Sus” –
Näyttely esittelee kuuluisuuteen nousseiden miesten elämänkaarta sekä sotilaina että siviilissä. 

Aineisto koostuu sota-ajan valokuvista sekä lehtijutuista Tuntemattoman sotilaan julkistamisen jälkeen. Esillä on myös otteita Toivon sodanaikaisesta kirjeenvaihdosta sekä henkilökohtaisia esineitä.

Lempäälään on lisäksi saatu esineitä ja muuta aineistoa Viljam Pylkkään tyttäriltä Irma Toivoselta ja Ritva Uutolta. He ovat koonneet isänsä jäämistöstä paljon ennen näkemättömiä valokuvia, sota-ajan puhdetöitä sekä esimerkiksi isänsä mitalit kunnia- ja luovutuskirjoineen. Ruuna oli kotoisin Pannusaarelta ja Pylkäs Haparaisten kylästä. Vaikka miehet asuivat eri kylissä, tapasivat he ensimmäisen kerran jo rippikoulussa, josta alkanut ystävyys jatkui läpi elämän.

Puhdetöitä
Kauniit rasiat viimeisteltiin korsuissa lakalla,
jotka lähetti ”kotijoukoista” Toivo Ruunan vaimo Selma.

Poytalamppu_ja_muita_puhdetoita
Näin komeat pöytälamppu, kävelykeppi, tuhkakuppi ja rasiat syntyivät rintamaoloissa, kun Viljam ja Toivo panivat toimeksi, Irma Toivonen
ja Ritva Uutto näyttävät.

Oikea isä, ei vain sotilas

Sekä Pylkkään että Ruunan suvuissa on aina eletty tietäen, että sodan kokeneista miehistä muodostui eräänlaisia esikuvia koko sodanjälkeiselle sukupolvelle.

–    Silti hän oli meille lapsille ennen kaikkea isä, ei mikään sotilas, Ritva Uutto sanoo ja kertoo kuunnelleensa lapsesta lähtien tarkkaan isänsä tarinoita sotavuosilta.

Tuntemattoman hän on nähnyt lähinnä teatterissa. Kahdesta Linnan kirjasta tehdyssä elokuvassa lähimmäs oikeaa Viljamia pääsi hänen mielestään Reino Tolvanen, joka esitti alikersantti Rokkaa Edwin Laineen ohjaamassa filmissä vuonna 1955.
Toivo Ruunan poika, Lempäälässä asuva Helge Ruuna muistaa poikavuosiltaan 1950-luvulta, miten Viljam Pylkäs vieraili usein heidän kotitilallaan vanhaa aseveljeään tervehtimässä.

–    Linna lähetti isälle Tuntemattoman sotilaan joulun alla 1954, ja isä rupesi kirjaa heti lukemaan, jopa ääneen vaimolleen ja sisarelleen. Kohta hän tokaisi, että ”täshä kerrotaaki meist”. 

Toivo Ruuna on myös Sakkola-Museon museotyöryhmän nykyisen puheenjohtajan Heli Rintalan isoisä.

”Sodassa oppii pelkäämään”

Sekä Viljam että Toivo olivat ahkeria puhdetöiden tekijöitä jatkosodan asemasotavaiheen aikana.  Aihetta käsitellään myös rintamalta tulleissa kirjeissä, ja Toivon vaimo Selma lähetti ”linjoille” lakkaa ja liimaakin puhdetöiden viimeistelyn helpottamiseksi. 

Viljam Pylkkään jäämistöistä on peräisin myös katkelma haastattelusta, jossa hän on vastannut ilmeisesti lukijoilta tai radio-ohjelman kuulijoilta tulleisiin kysymyksiin.  ”Sodassa oppii pelkäämään, ellei sitä ennestään osaa. Ellei siellä osaa pelätä, ei osaa tapellakaan”, isä ja soturi tilittää.

Toivo Ruuna kuoli 1985 ja Viljam Pylkäs 1999. Molemmat asuivat elämänsä loppuun saakka Lempäälässä.

Kari Pitkänen

Mitalit
Alikersantti Viljam Pylkkään saamat mitalit ovat esillä kunniakirjoineen.
Joukossa on myös 2. luokan Saksan rautaristi.

turkkinen_vastaanottaa_lahjoitusta
Turkkisen Hannulla on hymy herkässä, kun Sakkola-Museon antia tutkitaan
yhdessä Ritva Uuton, Helge Ruunan, Lea Heinosen ja Irma Toivosen kanssa.